Amber alert ili drugačije stilizovano AMBER alert je mehanizam koji se koristi za hitno upozorenje šire javnosti o otmici maloletnog deteta. To je poruka koju distribuira sistem za uzbunu o otmici dece kako bi obavestila javnost i zatražila pomoć u pronalaženju nestale dece.

Sistem je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama, u znak sećanja na 9-godišnju devojčicu Amber Rene Hagerman koja je oteta i ubijena 1996. Naziv Amber je zatim pretvoren u akronim AMBER (eng. backronym) i proširenjem slova u reči fraze dobio dodatno značenje America’s Missing: Broadcast Emergency Response.

U početku je to bilo dobrovoljno partnerstvo između agencija za sprovođenje zakona i medija za slanje hitnih upozorenja javnosti kada je dete oteto i za koje se veruje da je u neposrednoj opasnosti. Sa godinama je dobijalo sve veću podršku policije i javnih institucija da bi zatim preraslo u sistem koji se proširio i na druge kontinente.
Određene SAD regije imaju svoje verzije naziva ovog sistema pa tako postoji “Levi’s Call” u Džordžiji (u znak sećanja na dečaka Levi Frady), “Maile Amber Alert” na Havajima (u znak sećanja na devojčicu Maile Gilbert), “Morgan Nick Amber Alert” u Arkanzasu (u znak sećanja na dečaka Morgan Nick), “Rachael Alert” u Juti (u znak sećanja na devojčicu Rachael Runyan).
Po uzoru na Amber Alert, u Francuskoj je 2006. godine uveden sistem upozorenja za otetu decu pod nazivom “L’Alerte Enlèvement”, Belgija ima “Child Alert”, Ujedinjeno Kraljevstvo je razvilo sistem pod imenom “Child Rescue Alert”, a susedna Hrvatska ima “NENO Alert” odnosno “NENO alarm”.

AMBER Alert se takođe udružio sa Google, Bing i Facebook mrežama kako bi informacije u vezi sa Amber uzbunom preneo što većoj demografskoj grupi. Uz pomoć Google Child Alert (koji se u nekim zemljama naziva i Google AMBER Alert), građani vide AMBER upozorenje ako traže povezane informacije na određenoj lokaciji gde je dete nedavno oteto i gde je izdato upozorenje. Ovo je deo AMBER Alert sistema koji je već aktivan u SAD, a polako se razvija i u Evropi.

Šta tačno podrazumeva AMBER alert?

AMBER Alert se aktivira u najtežim slučajevima otmice dece sa ciljem da podstakne zajednicu da pomogne u potrazi i bezbednom vraćanju nestalog deteta. Ovaj sistem uzbune pruža trenutne i ažurne informacije široj javnosti o otmici deteta emitovanjem upozorenja putem radija, televizije, putnih znakova i bilborda, mobilnih telefona, ekrana na bankomatima i drugih sličnih uređaja.

Cilj AMBER Alert sistema je da se što više članova zajednice uključi u potragu za nestalim detetom – svaki član zajednice postaje oči i uši organa za sprovođenje zakona i pomaže u bezbednom i brzom vraćanju otetog deteta.

Izdavanje AMBER upozorenja može biti veoma važno sredstvo u pomaganju da se locira dete i osumnjičeni otmičar. Važno je, međutim, zapamtiti da ova upozorenja nisu prikladna u svim okolnostima i da njihova stalna efikasnost zavisi od toga da se osigura da se koriste samo u slučajevima koji ispunjavaju određene kriterijume i gde je vreme od suštinskog značaja.

Kako se aktivira AMBER alert?

Kako svaka država ima svoj sistem oglašavanja u slučaju nestanka deteta, tako se i funkcionisanje AMBER mehanizma razlikuje u zavisnosti od podneblja i pravnog sistema zemlje u kojoj se koristi. Amber alert se ne aktivira pri svakoj prijavi već samo u specifičnim situacijama u kojima su ispunjeni određeni kriterijumi:

  • Nestalo dete je mlađe od 18 godina;
  • Veruje se da je dete oteto;
  • Veruje se da je dete u ozbiljnoj opasnosti;
  • Dostupne su informacije koje mogu pomoći da se locira dete i/ili otmičar (npr. opis deteta i odeće koje je u trenutku nestanka nosilo, opis osumnjičenog ili vozila kojim je otmičar upravljao);
  • Da se ​​upozorenje izda u razumnom roku od trenutka otmice.

Osim ovih uslova, takođe je važno da postoji i potvrda od strane policije da podizanje AMBER upozorenja neće ugroziti život deteta.

Širom SAD, do 2. januara 2023. godine, pronađeno je čak 1.127 dece zahvaljujući AMBER Alert sistemu, a 131 dete je pronađeno zahvaljujući WEA (Wireless Emergency Alerts) bežičnom sistemu upozorenja za hitne slučajeve.
Ambert alerts takođe služi kao odvraćanje napadača od njihovih planova i namera, a u nekim slučajevima, otmičari bi puštali oteto dete nakon što bi čuli da je oglašena AMBER uzbuna.

Amber Alert (i njemu slični sistemi) zvanično funkcioniše u 50 zemalja SAD, Kanadi, Meksiku, Australiji, Južnoj Africi, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u nekoliko zemalja Azije (Koreja, Malezija, Tajvan, Tajland), u 28 zemalja Evrope među kojima je i Hrvatska, a u januaru 2023. godine uz pomoć heštega #hocemoamberalert u Srbiji je pokrenuta velika kampanja koja se zalaže za uvođenje ovog sistema i kod nas.

Oceni tekst
0Sviđa mi se1Ne sviđa mi se0Volim0Haha0Vau!

O nama

0 komentara

Ostavi komentar