Uglavnom pojam berze zvuči kao nešto sasvim strano, daleko i komplikovano, ali i primamljivo jer se tu može zaraditi. U prethodnom tekstu uputili smo te u to šta je berza.

Ovde ćemo te upoznati sa stabilnim kompanijama na tržištu i akcijama u koje je isplativo ulagati. Sigurno si čuo da je u neke berzanske proizvode sigurnije ulagati, a da su neki visoko rizični. Investitori koji nisu skloni ka preuzimanju rizika, koje nazivamo i konzervativnim učesnicima na berzi, najčešće se odlučuju za kompanije koje imaju blue chip akcije.

Termin blue chip je zapravo fraza koju vrlo često koristimo u vezi sa berzanskim poslovanjem i odnosi se na dobro organizovanu i finansijski zdravu kompaniju, vodeću u svom sektoru. Kompanije koje imaju taj status čak i u vremenima ekonomskih kriza prepoznate su po pouzdanom rastu i stabilnosti. To možemo posebno da primetimo u periodu recesije, gde se pokazalo da su ove renomirane kompanije manje bile pogođene nepovoljnim ekonomskim dešavanjima. Kompanija Coca Cola je odličan primer blue chip kompanije, čiji korisnici će nastaviti da konzumiraju njene proizvode, bez obzira na ekonomske nepogodnosti.

Postoji par teorija o poreklu termina blue chip, svakako najzastupljenija teorija je da je izraz preuzet iz kartaške igre poker i upotrebljen kao termininologija u okviru berzanskog poslovanja. U pokeru čipovi za kockanje imaju određenu dolarsku vrednost, zavisno od njihove boje. Pretpostavljaš da plava boja označava čip koji ima najveću vrednost na stolu.

Kompanija mora zadovoljiti određene kriterijume da bi se uvrstila u blue chip kompanije. Klasifikaciju kompanija na tržištu kapitala u Sjedinjenim Američkim Državama obavlja kompanija UBS Financial Services Inc. Jedan od kriterijuma je tržišna kapitalizacija i opšteprihvaćen reper je tržišna kapitalizacija u vrednosti od 5 milijardi dolara. Ona se odnosi na broj kotiranih akcija na berzi pomnožen sa njihovom cenom. Ove kompanije uglavnom isplaćuju prinos u vidu dividende na kraju godine svojim akcionarima, mada ima kompanija koje ulažu taj novac u reinvestiranje. Drugi kriterijum jeste zadvoljavanje visokog kreditnog rejtinga koje daju određene agencije zadužene za to.

Blue chip akcije su uključene u najpoznatije berzanske indekse, koji i imaju naziv Blue chip indeksi. Indeks se zapravo odnosi na zbir ili kako berzanski poznanici kažu, korpu određenog broja akcija. Najpoznatiji je svakako Dow Jones 30 koji se kotira na njujorškoj berzi i čini ga 30 najlikvidnijih kompanija u industrijskoj delatnosti. U Evropi ovu čast imaju frankfurtski DAX, pariski CAC40 i londonski FTSE 100. Neke od stabilnih kompanija koje imaju blue chip akcije i u koje je isplativo ulagati su:

  • U Sjedinjenim Amerčkim Državama: IBM, Bank of America, Coca Cola, American Expres, Walmart, Apple Inc;
  • U Evropi: Volkswagen, Deutsche Bank, Nestle, Siemens, L’Oreal, Royal Dutch Shell;
  • U Kini: Bank of China, China Petroleum, China Telecom, China Mobile.

Zanimljivo je da postoji par poznatih komanija sa visokom tržišnom kapitalizacijom koje još uvek nisu dovoljno kvalifikovane da se uvrste u blue chip kompanije. Jedan od primera je Facebook kao jedna od najpoznatijih kompanija na planeti sa preko 2,5 milijardi korisnika. Razlog je nedvoljna prisutnost kompanije na tržištu, pošto Facebook nije postojao do 2004. godine.

Još jedna važna karakteristika blue chip akcija je njihova likvidnost. Ona podrazumeva da se na dnevnom nivou izvrši veliki broj berzanskih naloga/transakcija koje doprinose velikom dnevnom novčanom prometu u trgovanju sa akcijama ovih kompanija. Ovo u konačnom znači da ćeš kao vlasnik akcija blue chip kompanije sigurno moći brzo da prodaš svoje akcije ukoliko su ti potrebna novčana sredstva, što karakteriše njihovu sigurnost.

Oceni tekst
7Sviđa mi se0Ne sviđa mi se0Volim1Haha0Vau!

O nama